Den engelska termen “percieved competence mobilization” är ett ganska okänt namn på ett intressant fenomen. Det finns inget motsvarande svenskt uttryck, men betyder ungefär “i hur stor utsträckning anställda upplever att ens nuvarande jobb ger tillräckliga möjligheter att använda sig av sin kompetens”. Det finns inte så mycket forskning om det, men de publicerade studier som finns tyder på att det påverkar hur motiverade anställda blir och om de stannar kvar i samma företag. Jag misstänker att det här är något som blir aktuellt oftare för särskilt begåvade individer, eftersom:
Som särskilt begåvad kommer du sannolikt att behöva tänka mer på uppdelning i kategorier eller sektorer än de flesta. I ett sammanhang använder man en del av sina resurser och kunskaper, i ett annat sammanhang använder man andra delar. Många gör detta självklart och helt naturligt, medan andra troligen skulle tjäna på att göra det mer medvetet. Utifrån detta perspektiv ska man exempelvis inte leta efter det perfekta livslånga jobbet. Inom området särskilt begåvade och arbetslivet återkommer man ofta till understimulans och behov av variation. Detta behov av stimulans och förnyelse får personer att söka sig vidare till nya arbetsuppgifter, nya arbetsplatser, nya branscher. Brist på variation och “percieved competence mobilization” är besläktade och ger olika perspektiv på en gemensamt fenomen. Att kompetens innebär behov, att man inte bara har sina resurser och utan dessutom har det medföljande behovet att utnyttja dem. Som arbetsgivare kan man sträva efter att vara öppen för att se arbetstagare som kan mer än de gör i sina nuvarande positioner. Ibland kan man se exempel på att arbetstagare skickas på kurser eller utbildningar för att de ska bli stimulerade och höja sin kompetens. Men om man sen inte följer upp det med en chans att utnyttja de nya kunskaperna blir den ökade diskrepansen en riskfaktor. Även om alla har kul under utbildningstiden visar forskningen att det kan leda till att individerna på sikt blir mindre nöjda med sina nuvarande arbetsuppgifter, och det kan öka personalomsättningen. Källor Lai, L. & Kapstad, J. C. (2009). Perceived competence mobilization: an explorative study of predictors and impact on turnover intentions. The International Journal of Human Resource Management, 20(9), 1985-1998.
Lai, L. (2011). Employees’ perceptions of the opportunities to utilize their competences: exploring the role of perceived competence mobilization. International Journal of Training and Development, 15(2), 140-157. |