Särskilt begåvade vuxna
  • Start
  • Grunderna
    • Intro - Börja här
    • Kännetecken
    • Risker
    • Bra att veta för dig som...
  • Mer info
    • Hur har man det som särskilt begåvad?
    • Arbetslivet
    • Vägledning
    • Sociala nätverk
    • Jag vill läsa mer!
    • Till vårdpersonal
  • Blogg
  • Om sidan

“Traditional career counselling techniques which emphasize matching client’s abilities and interests with job characteristics may be of little use to the young gifted adult. Instead, an approach based on identifying the most deeply held values and planning life goals which actualize those values, may be the treatment of choice. Career development then becomes the search for meaning rather than the search for a job… Sometimes, the talented adult must create for himself or herself the job which will be most fulfilling.”

Vägledning - eller "Vad ska jag bli när jag blir stor?"

Går det inte att bara göra som vanligt när det gäller vägledning? Det finns ju färdiga intressetest, man läser på, funderar på saken, man kan prata med studie- eller yrkesrådgivare o.s.v. Svaret är att självklart kan man göra det, och det kan fungera bra. Men det finns några typer av problem som verkar dyka upp oftare för särskilt begåvade individer. Det finns inga siffror på hur vanligt det är, men de återkommer i litteratur om vägledning för särskilt begåvade och jag har själv stött på dem ett flertal gånger. 
Multipotentialitet
"Du kan bli vad som helst" sade studievägledaren. Jag fick ingen hjälp alls. 
Termen multipotentialitet kommer från engelskans "multipotentiality" och syftar på någon som är tillräckligt bra på många olika saker och därmed inte har någon nytta av test eller andra metoder som går ut på att få fram vad man passar bra för. Det går alltså inte att använda resultaten för att reducera valmöjligheterna. Att använda olika typer av prestationstest för att se vad man är bra på eller vad man passar som är inte lika vanligt numera, men det förekommer. Syftet är att förenkla genom att utesluta områden eller alternativ, men vad händer om man har lätt för många områden, eller lätt för alla områden? 
Om man har ett tydligt intresse eller intresseområde som man verkligen vill göra är det ju inget problem, då satsar man på det. Men om man inte har det blir det svårare. 
"För många" intressen
Ska jag satsa på att bli jurist, eller läkare, eller journalist, eller informatör, eller programmera, eller kanske på fotbollen? Jag vill ju göra alla!
Den som är nyfiken och har lätt att lära kan ha många olika intressen. Ibland kan de komma och gå, andra gånger håller de i sig länge. Problemet är att man ska välja. Man ska välja gymasieinriktning, utbildning, jobb, karriär. För någon som vill göra många olika saker kan problemet bli att välja bort. Man vill ju göra alla saker! Samma situation kan också leda till att det är svårt att sätta igång med saker, för man har så mycket att välja på. 
En grundsten inom vägledning handlar om matchning. En person får svara på frågor i exempelvis ett intressetest och resultatet blir en intresseprofil. Resultatet kan till exempel bli att man är i första hand praktiskt inriktad och i andra hand socialt inriktad. Utifrån detta kan man titta på yrken som har samma profil. Syftet är att hitta ett yrke som passar ens behov och intressen, för om yrket matchar personen trivs man bättre. Kärnan i problemet är att någon som är intresserad av många skilda saker ofta inte har en enda profil utan flera. Om man låter ett test ta fram en profil får man i själva verket flera profiler ihopblandade. Det går inte att skilja ut vad som är vad och resultatet kan bli att många områden visar sig lika intressanta. Det resultatet kan fortfarande vara intressant, men det går inte att matcha mot yrken på ett meningsfullt sätt. 
Att vilja göra det perfekta valet
Tänk om det blir fel! Jag vet inte hur jag ska göra, hur ska jag välja rätt?
Denna punkt hör ihop med de höga krav som många särskilt begåvade personer ställer på sig själva, ofta utan att ens lägga märke till det. Det kan finnas drag av perfektionism som sätter käppar i hjulen, och det är lätt att hitta svagheter och risker med alla alternativ. Man kan lätt föreställa sig hur ens val nu kommer att få konsekvenser för lång tid framöver. Styrkan att kunna extrapolera blir något som försvårar snarare än underlättar, för man ser alla problem som skulle kunna uppstå. 
Om någon som kan eller vill göra många olika saker ska välja en utbildning eller ett jobb betyder det att man per definition behöver välja bort alla de andra. Det vill man då inte, för vad man än väljer så behöver man välja bort mycket mer och man hittar ingen bra lösning alls. Om man försöker optimera går det ofta runt i cirklar, för det finns inget enskilt svar som tydligt är bäst. Strategin att hitta en enskild optimal lösning fungerar inte. 
Det handlar om hela livet, inte bara studier eller yrke
Vägledning är ofta "studievägledning", eller "yrkesvägledning". Men det citat som inleder denna sida beskriver istället något man kan kalla "livsvägledning", alltså till hela livet. Både i betydelsen ett långt tidsperspektiv och i betydelsen att att inkludera såväl jobb som fritid och intressen. Vägledningen blir till hela livet, och studier eller jobb är en av flera delar av den helheten. 
Vad som behövs är alltså något som fungerar även om man har förmåga att göra vad som helst, som ger något att stå på när man inte kan utgå från sina intressen, och som handlar om hela livet. 

Vad man kan göra: Värderingar

Ordet "värdering" kan stå för många olika saker, men i detta sammanhang kommer definitionen från ACT, en förkortning för Acceptance and Commitment Training (eller Acceptance and Commitment Therapy). Det är själva "commitment"-delen som jag använder här, för den går ut på att hitta till och följa sina värderingar. ACT går ut på att hitta sin värderade riktning och att ge individer de verktyg som behövs för att kunna välja den. Värderingarna är ens egna, och det finns inga som är rätt eller fel. 
Denna definition av "värderingar" kommer från boken Lyckofällan av Russ Harris:
  • "Vårt hjärtas djupaste önskningar: hur vi vill vara, vad vi vill stå för och hur vi vill förhålla oss till vår omvärld. 
  • Centrala principer som kan vägleda oss och fungera som motivation för oss på vår väg genom livet."
Det finns många övningar i många varianter från ACT som handlar om att hitta sina värderingar. Några av dem handlar om att föreställa sig att man lever helt enligt sina värderingar, och hur skulle då livet se ut? Vad skulle man göra annorlunda? Andra utgår från en lista där man hitta de som passar bäst. Det finns också idéer i de böcker som anges nedan under rubriken "Lästips". 
Den som vill veta mer om ACT eller hitta fler sätt att jobba med detta kan använda Google eller Youtube och söka efter Steven Hayes eller Russ Harris.

Vad man kan göra: Kombinera flera saker

Den som vill hålla på med många olika saker behöver sällan välja en sak, även om många antar att man behöver göra det. Det finns många sätt att kombinera flera saker, och för många passar det bra att kombinera ungefär fyra olika saker samtidigt. Det kan vara deltidsjobb, studier av olika slag, engagemang i förening eller bara ett mer tillfälligt intresse som man vill djupdyka i under några veckor. Ens fokusområden kommer inte att vara desamma hela tiden, utan kan bytas ut. Men det kommer nog inte att gå att göra tio saker samtidigt, och att göra bara en sak blir för vissa otillfredsställande. 
Emelie Wapnik har i sin bok How to be everything ... (se "Lästips") tagit fram fyra olika modeller för att kombinera flera saker:
"Gruppkram"
​En jobb där som kombinerar allt man ​behöver. De är sällsynta och ofta har man själv varit med om att utforma innehållet, kanske genom ett eget företag. 
"Snedstreck"
​En strategi där man har flera deltidsjobb (diskare/bloggare/...), varav alla kanske inte betalar så mycket. Ger stor variation i vardagen. 
"Einstein"
Ett försörjningsjobb som ger frihet att göra allt det andra på fritiden. Döpt efter Einstein eftersom han skrev den första relativitetsteorin efter att han kom hem från kontoret. ​​Ger stabilitet. 
"Fenix"
Denna variant, döpt efter fågel Fenix, beskriver någon som har en inriktning ett tag, för att sedan återuppstå inom ett helt eller delvis annat område. En sak i taget men efter ett tag dags att byta.
Liknande strategier finns även hos andra författare, t ex Lobenstein som skrivit The Renaissance soul ..." (se "Lästips"), men där heter de saker som "Umbrella", "two for one" och "J-O-B". 
Nu ska man ju naturligtvis inte välja bara en av dessa strategier. De flesta som håller på med flera saker kombinerar två eller fler av dessa på olika sätt. Poängen här är man kan få ihop en helhet som är fylld med mening och som tillfredställer många behov även om man inte hittar det i ett enskilt yrke eller viss arbetsplats. 
Tänk på helheten och gör gärna en massa olika saker!
Jag vill understryka att det är ok att vilja göra allt möjligt. Ofta finns det dessutom möjlighet att göra fler olika saker än man tror. Möjligen inte alla på en gång, det brukar passa att göra ungefär fyra i taget, För många blir splittrat, för få blir otillfredställande. Du behöver inte välja en sak. Kombinera fritt. Läs färdigt eller läs inte färdigt den där boken. Testa saker och börja projekt utan att veta om det kommer att bli klart. Man får det. Visst finns det praktiska bitar av livet som att behöva en inkomst, men den som känner att man måste välja en enda sak begränsar sig mycket mer än de behöver. 
När man funderar på värderingar handlar de om hela livet. För vissa passar det att tänka på vissa värderingar på jobbet, i familjen etc. eftersom några av dem blir tydligare i ett visst sammanhang. Men det finns alltid en grund som går igen, och när man hittar fram till aktiviteter som går i linje med ens värderingar känns det meningsfullt. När man rör sig i sin värderade riktning mår man bättre. Kanske inte just då, men på lite längre sikt.

Lästips

Böckerna nedan handlar på olika sätt om vägledning/coachning för personer med många intressen. De kommer utan inbördes ordning eller prioritering, och brukar gå att hitta hos svenska onlinebokhandlare. Jag har inte kunnat hitta någon titel på svenska. ​Särskild begåvning nämns knappt någonstans, utan fokus ligger på det här med att ha många intressen eller behov av förnyelse. 
How to be everything: A Guide for Those Who (Still) Don't Know What They Want to Be When They Grow Up, av Emelie Wapnik
Handlar om "multipotentialites". Beskriver bland annat inom vilka områden detta är en styrka och hur man kan strukturera sin tillvaro. Hennes populära TED Talk Why some of us don't have one true calling beskriver konceptet och hennes tankar om ämnet. Hon nämns på ett annat ställe på denna hemsida, nämligen bland sociala nätverk, eftersom hon ligger bakom communityn Puttylike. 
Refuse to Choose!: Use All of Your Interests, Passions, and Hobbies to Create the Life and Career of Your Dreams av Barbara Sher
Barbara Sher har skrivit flera böcker som riktar sig till sådana personer hon kallar "Scanners". Denna bok beskriver hon som en manual för sådana personer, som alltid skannar horisonten efter nya idéer och saker att göra. ​
The Renaissance Soul: How to Make Your Passions Your Life―A Creative and Practical Guide av Margaret Lobenstine
Den här boken är praktiskt inriktad, med många exempel, övningar, självtest och mallar. Här kallas målgruppen för "Renaissance soul", och det handlar om passion snarare än förmåga. Hon pratar om "life design" snarare än bara jobb och rekommenderar att man jobbar med "focal points" (ens pågående projekt, som hon säger bör vara fyra för de flesta). Information om boken och konceptet finns på www.renaissancesouls.com. 

Källor

Det inledande citatet kommer från: 
​​​Kerr, B. A. & Claiborn, C. D. (1991). Counseling talented adults. Advanced Development, 3, 75-83.

​Under rubriken "Vad man kan göra:..." har exemplen med pilarna och de fyra strategierna plockats direkt från: 
Wapnik, E. (2017) How to be everything: A guide for those who (still) don't know what they want to be when they grow up. HarperOne. 


Att det passar med ungefär fyra saker samtidigt kommer från: 
Lobenstein, M. (2013). The renaissance soul: How to make your passions your life - A creative and practical guide. The Experiment. 
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Start
  • Grunderna
    • Intro - Börja här
    • Kännetecken
    • Risker
    • Bra att veta för dig som...
  • Mer info
    • Hur har man det som särskilt begåvad?
    • Arbetslivet
    • Vägledning
    • Sociala nätverk
    • Jag vill läsa mer!
    • Till vårdpersonal
  • Blogg
  • Om sidan